Alt Rol într-o nouă viață!

Participam cu un proiect la Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor – Alt Rol într-o nouă viață! – cursuri de teatru și pictură dedicate copiilor cu afețiuni cronice.

Alt Rol într-o nouă viață! – cursuri de teatru și pictură dedicate copiilor cu afețiuni cronice

IMG_20141122_145322Terapia prin artă ajută pacientul pentru a depăși momentele dificile, vindecă rănile iar lupta cu boala pare mai ușoară dacă este folosită puterea de a crea. Cu o experientă bogată în psiho-pedagogie și folosirea teatrului, a muzicii și dansului, echipa Teatru fără mască(constituită de coordonatorul Claudia Băcănașu) a sprijinit în activitatea sa cursuri, spectacole, dar mai ales a adus zâmbete și puterea unui adevărat medicament în viața copiilor și tinerilor defavorizați, din centre de plasament,cu deficiențe de vedere sau bătrâni din azile.Deasemenea atelierele de pictură, sculptură, modelaj au constituit o altă preocupare a asociației de a remedia prin joc și artă rănile educaționale și de natură psihologică. Acest proiect pe care îl propunem este o continuare a activităților prin adăugarea copiilor cu deficiențe și bolnavi de afecțiuni cronice în cadrul beneficiarilor atelierelor noastre. Credem că, prin joc și spectacol, prin pensule și culori putem ajuta în recuperarea sau ameliorarea condițiilor în care acești copii se află.Echipa proiectului este specializată și în domeniul psihologiei și asistenței sociale astfel încât aceste ateliere artistice pot deveni o componentă de terapie și sprijin pentru un tratamentul medical și psihologic complet.Considerăm că este o oportunitate pe care Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor ne-o poate acorda pentru dezvoltarea serviciilor pe care le dăruim ca asociație celor aflați în dificultate.

  1. DESCRIEREA DETAILATĂ A PROIECTULUI

    • Scopul proiectului

Proiectul își propune să aline suferințele pacienților-copii și reabilitare psiho-socială prin terapie prin artă axată pe cursuri creative de teatru-muzică (jocuri de rol, activități de grup, descoperirea calităților artistico-interpretative) și cursuri de exprimare vizuală (pictură, modelaj, ornament).

  • Grupul țintă

  • identificarea grupurilor de afecţiuni

Identificarea beneficiarilor și a grupurilor de afecțiuni se va face prin mai multe metode, care vor pune în valoare capacitatea membrilor și voluntarilor de a duce la indeplinire cu profesionalism sarcini din sfera asistenței sociale. În primul rând vom căuta în rândul unităților de învâțământ cu care colaborăm, prin propunerile acestora și prin evaluarea medico-socială a acestora, a unui număr de cel puțin 10 beneficiari – copii cu afecțiuni cronice sau deficiențe pentru a crea un grup de terapie. Deasemenea vom lua în considerare propunerile organizațiilor cu care colaborăm pentru a identifica și între beneficiarii acestora a unor posibili beneficiari ai proiectului nostru. În ultimul rând credem că implicarea noastră ca voluntari de susținere psiho-socială a pacienților copii în spitalele din București va putea construi și în cadrul acestora ateliere creative.Ne propunem să ne adresăm pacienților cu afețiuni cronice și oncologice în principal, dar vom fi deschiși pentru ca acțiunile noastre să se adreseze unui public cât mai extins.În total ne gândim să avem ca beneficiari un număr de cel puțin 50 de copii participanți, dar spectacolele (cel puțin 5)dorim să se adreseze unui public de cel puțin 10 ori mai numeros.

  • componenţa pe vârste

Împărțirea copiilor beneficiari se va face pe grupe de vârstă și dorim un număr de 15 copii de 8-11ani și 35 de copii de 12-18 ani care să participe la ateliere.

  • modul de selecţionare a participanţilor, criterii, număr de participanţi

Beneficiarii vor fi selectați după ce vor fi elaborate evaluări inițiale care vor ține cont de afecțiuni, vârstă și posibilitatea sau dorința de a participa la un anumit atelier creativ.După această evaluare vor fi stabilite grupele și împărțirea pe ateliere. Vom încerca pe cât posibil să limităm numărul celor ce participă într-un anumit grup la maxim 10 pentru a nu crea dificultăți educatorilor, și numărul maxim al beneficiarilor proiectului la 50, dar dacă vor exista situații speciale vom putea modifica programul, astfel încât să putem oferi sprijin tuturor celor ce ne solicită.

  • Justificarea necesităţii proiectului

Asociația pentru Secolul Următor a desfășurat în ultimii ani activități de terapie prin artă și a căpătat astfel experiență și vizibilitate în mediul școlar și non-guvernamental din București. Putem astfel oferi o bogată paletă de activități celor care au mai multă nevoie de noi. Educația li cultura trebuie să pătrundă în diverrsele grupuri ce compun o societate și pentru a îndeplini acest dezideret al nostru ne deschidem unor noi idei și metode terapeutice. Copiii bolnavi pot fi ajutați să depășească un moment dificil prin implicarea în jocuri de rol, prin învățarea unei poezii sau a unui cântec, pot fi astfel responsabilizați și pot primi în compensație aprecierea și sprijinul celor din jur. Însănătoșirea și perioada de adaptare la noua stare de sănătate (în cazul afecțiunilor cronice) nu are puncte de sprijin în sistemul sanitar, care acordă foarte puțină atenție asistenței psihologice complementare. Putem sprijini noi, ca asociație, acest demers terapeutic prin zâmbetele și bucuria realizării unor obiecte de artizanat sau prin implicarea într-un rol pe scena noastră de teatru.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s